dinsdag 1 juni 2010

Vlieg


Aan het plafond op onze slaapkamer hangt een houten vogel, jaren geleden gekocht op een markt in Tsjechië. Door aan een koordje met bolletje te trekken gaat de vogel klapwieken.
Onlangs lag ik 's ochtends weer eens het mentale gevecht te leveren om op te staan. Zie ik dat een vlieg landt op het bolletje aan het trekkoordje. De vlieg blijft daarop iets onduidelijks doen, vliegt dan op, om onmiddellijk weer op het bolletje te landen. Opnieuw krabbelt de vlieg wat rond, vliegt wederom op en landt per omgaande weer op het bolletje. En dat patroon blijft zich langdurig herhalen, tot ik uiteindelijk voldoende moed heb verzameld en naar de badkamer ga.
Wat ik me blijf afvragen: wat bezielt die vlieg?

En verder kwam ik vandaag in Trouw een stukje tekst tegen dat het verdient geciteerd te worden. Het is een overpeinzing van Michel de Montaigne (1533-1592) die leed aan allerlei kwalen, gedurende zijn leven vijf van zijn zes kinderen verloor en desondanks aan het eind van zijn leven zegt dat hij tevreden is met het bestaan. "De kunst" schrijft Montaigne in zijn Essais "is vreugde zoveel mogelijk de ruimte te geven en verdriet zo weinig mogelijk vat op ons te laten krijgen". Hoe doe je dat?
Door je te verzoenen met het leven zoals het is. En door handelen in plaats van dromen, door jezelf te accepteren, jezelf te ontwikkelen, van jezelf te houden.
Met die activiteiten kan een mens het knap druk hebben.

3 opmerkingen:

  1. Hoeveel kilometers zou je hardlopend afgelegd hebben Henk? Ik weet nog dat we de halve marathon van A'dam hebben gelopen. Daar moet je voor trainen en dat trainen was nooit een opgaaf. Je moest slechts de tijd die het in beslag nam plannen. Toen waren we nog gefixeerd op tijden, later gaf het uitlopen al voldoening. En nu dat ook tot het verleden behoort moet je je verzoenen met dit lot?
    Montaigne had waarschijnlijk zijn karakter mee, verzoenen met je lot gaat niet vanzelf. Waarschijnlijk met een hoop gevloek en de nodige waterlanders. Dat lijkt me meer voor de hand liggend. Een mens moet zich kunnen uiten. Niet meer kunnen wat eerst wel kon is een offer. Ik denk dat het niet meer dan menselijk is dat je iets niet direct accepteert. Die acceptatie kost tijd en moeite. Pas veel later misschien het besef dat je vroeger toch wel erg goed was in dat hardlopen en dan misschien de dromen waar Montaigne het over had. Dromen over hoe het was. Hoe leuk, hoe mooi en hoeveel voldoening dat allemaal gaf. De eerste medaille, de eerste keer binnen de zoveel minuten eindigen. Die hardlopers die jij zag mogen willen dat ze net zo goed worden als jij vroeger was! Montaigne vergeet dat we dat soort dromen nodig hebben om ons te ontwikkelen. En dan komt de acceptatie en kunnen we van ons zelf houden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Henk! Wat komt er een leven in je teksten! Is paradoxaal genieten, dit. Tja, Montaigne. Het citaat doet mij denken aan Flaubert, die weer eens iets niet snapte: "Gek! Van geluk stroomt je hart al snel over. Maar alle soorten verdriet en teleurstelling passen er altijd ruimschoots in!"
    Is ook dubbel.
    Cees Molenaars

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Serious a certain more affordable stoves end up with i heating unit, brands
    for example Breville BOV800XL take a couple and provide you all management of what kind of heating elements for
    always on or alternatively switch off depending on what you will be culinary.
    Lighting and appliances confined for movie stars or possibly
    a angels and even icicles and in many cases fairies are several of the number one
    types of Thanksgiving lighting effects that joggers commit to computer screen.
    Nearly, this area happens to be an epicurean's safe place andf the other of the greatest regions maintain various sorts of actions, for birthday celebrations, getting married, and / or maybe really get-togethers. It all depends around size so if you're uncertain in
    every case pick greater heat.

    my web-site ... microwave convection steam oven :: ::

    BeantwoordenVerwijderen